Juni 2022
Vi har under årens gång levererat många dekomprimeringsanläggningar som har haft som syfte att kontinuerligt mata exempelvis en industriugn med klimatvänlig fossilfri biogas för att ersätta t.ex. olja som energikälla. Det som sker då är att kunden får fulla biogasflak med tryck på 200-250 bar som behöver regleras ner till det önskade trycket, ofta bara någon bar.
Vid komprimering utav gas minskar avståndet mellan gasmolekylerna och den ökade rörelseenergin medför att gasen blir varm och därför behöver gasen kylas mellan varje komprimeringssteg. Vid trycksänkningen är det precis tvärtom och vi behöver i stället värma gasen mellan varje trycksänkningsregulator. Det är detta som vi löser med våra dekomprimeringsanläggningar där gasen på ett kontrollerat sätt regleras ner i tryck och värms upp igen mellan varje steg. Givetvis underlättas den uppgiften av att det oftast önskas ett relativt jämnt och kontinuerligt flöde.
När vi innan sommaren driftsatte vår nya dekomprimeringsanläggning för Gasum i Nynäshamn, var förutsättningarna helt väsensskilda; i stället för en kontinuerlig försörjning skulle biogasen nu tjäna som back-up drift vid eventuella strömavbrott och minska risken för dyra återuppstarter. Vi fick därmed konstruera anläggningen för att inom någon sekund leverera gas med 37 bars tryck och ett flöde på hela 4000 kg/h. Bara flödet i sig är enormt då det motsvarar två mobila gasflak per timma och utmaningen i att kunna starta omedelbart året runt, innebar stora utmaningar för både våra automationstekniker och gaspannan som står för den kontrollerade uppvärmningen av gasen efter varje trycksänkningssteg.
Tack vare god planering och samarbete med kunden blev vi klara i tid och nu står vår ”Usain Bolt” i startblocken och väntar på startskottet som kanske kommer imorgon, kanske om ett år. Och hela tiden utan att bli kall eller få kramp. Vill du veta mer om våra dekomprimeringsanläggningar? Hör av dig så hjälper vi dig gärna!