Gardermoen LBG boil-ff avkok bio-LNG

Tillbaka

Använd LBG boil-off istället för att kyla ner med LIN

Vi har byggt många LBG-tankstationer från grunden, ofta i samarbete med Chart Industries, Inc., såsom de nyligen driftsatta Gasum LCBG-stationer (flytande biogas och komprimerad biogas) i Ålesund och Luleå.

Vi har dock också utvecklat vår egen avkokskompressorlösning för att minska LIN-kostnaderna för att kyla LBG-tankarna. Även om de kryogena vakuumtankarna är otroligt välbyggda termosar, kommer det alltid att finnas lite flytande biomethan som värms upp över kokpunkten på -160 grader Celsius och övergår till gasform, det så kallade avkoket.

Om man tillåter avkoket att förbli ohanterat, skulle trycket inuti den kryogena tanken förr eller senare öka och få säkerhetsventilerna att frigöra tryck. Även om säkerhetsventilerna är konstruerade för att göra exakt det och därmed garantera en säker hantering, vill vi undvika något metansläpp i atmosfären. Våra kunder väljer normalt att använda LIN (flytande kväve) vid -196 grader för att kyla biomethanet och på så sätt undvika avkok.

LIN-kylningen medför kostnader, och därför föredrar vi att istället utnyttja avkoket genom att komprimera den gasformiga biomethanen och skicka den till det interna CBG-lagret, från vilket biomethanen kan användas för att tanka fordon med komprimerad fordonsgas också kallad CBG eller RNG (Compressed BioGas repsektive Renewable CNG). Denna lösning kan eftermonteras på nästan alla LBG-tankstationer och är mest meningsfull när stationen redan har ett CBG-tanksystem. Detta var fallet på den nya Air Liquide Skagerak LCBG-stationen i Gardermoen, Norge, där vi levererade Boil-off kompressorsystemet och CBG-lagret som en tilläggsmodul till tankstationen under förra hösten.

I vår Boil-off lösning kan vi välja rätt kompressortyp och storlek baserat på uppskattad efterfrågan, och i Gardermoen-fallet valde vi att bygga den med en mindre kompressorblock från BAUER. Den verkliga magin ligger dock i automationsintelligensen som vår automationsteam tillhandahåller.

“Om LBG-tankstationen inte redan har en CBG-utmatningslösning på plats, kanske beslutet att uppgradera med vår avkokslösning inte är lika självklart”, säger Johan Wideman, VD på Processkontroll Green Technology. “I det fallet hjälper vi gärna dig att beräkna vinsterna med att installera en komplett avkokslösning och vilket CBG-utmatningspaket som behövs.

 
 

Latest news

Fler nyheter

Omcertifiering enligt ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015

Juni 2024
Vi är stolta över att kunna meddela att Processkontroll Green Technology återigen har blivit certifierade enligt ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015. Vårt ledningssystem omfattar utveckling, tillverkning, leverans och service av kompletta metangastankstationer och gastransportsystem.

Ny CBG-tankstation invigd i Smålandsstenar av Småländska Bränslen

Maj 2024
Vilken fantastisk vecka det har varit! Som ledande aktör i Norden på att bygga biogastankstationer har vi glädjen att delta vid många invigningar. I tisdags deltog vår VD Bo Axelsson vid invigningen av den nya CBG-tankstationen i Smålandsstenar, som vi har byggt åt vår kund Småländska Bränslen [….]

Ny Gasum LCBG-tankstation invigd i Södertälje intill Scania

Maj 2024
Vår senaste leverans av en LCBG tankstation för flytande och komprimerad biogas till Södertälje invigdes med pompa och ståt av Gasum och Scania som härmed får en ytterligare stärkning av tankinfrastrukturen för fossilfri fordonsgas.

Effektiv och fossilfri avisning av tåg: Innovativt projekt med Flogas och Train Alliance

April 2024
Genom vårt samarbete med Flogas Sverige AB har vi levererat en dekomprimeringsanläggning och ett mobilt biogasflak till Train Alliance, vilket möjliggör effektiv och fossilfri avisning av tåg i Hallsberg.

Ny CBG-tankstation i Verdal stärker infrastruktur för hållbar transport

Mars 2024
Vi har nyligen driftsatt en ny CBG tankstation åt Gasnor AS i Verdal, Tröndelag, vilket möjliggör effektiv transport av biogas direkt från närliggande produktion. Detta projekt är ett tydligt exempel på vårt bidrag till en mer hållbar och miljövänlig transportsektor.

Gasum LCBG-station för flytande och komprimerad biogas

Februari 2024
Fossilfria tunga transporter har gjort stora framsteg med Scanias och Volvos lastbilar som drivs med flytande biogas. Processkontroll Green Technology bidrar till utbyggnaden av tankinfrastrukturen i Norden. Nyligen invigde vi en LCBG-station i Kristiansand och slutför nu en i Vänersborg.

Välkommen till Processkontroll GT

0303-72 61 00
Adress
Vallenvägen 5
444 60 STORA HÖGA