Gardermoen LBG boil-ff avkok bio-LNG

Tillbaka

Använd LBG boil-off istället för att kyla ner med LIN

Vi har byggt många LBG-tankstationer från grunden, ofta i samarbete med Chart Industries, Inc., såsom de nyligen driftsatta Gasum LCBG-stationer (flytande biogas och komprimerad biogas) i Ålesund och Luleå.

Vi har dock också utvecklat vår egen avkokskompressorlösning för att minska LIN-kostnaderna för att kyla LBG-tankarna. Även om de kryogena vakuumtankarna är otroligt välbyggda termosar, kommer det alltid att finnas lite flytande biomethan som värms upp över kokpunkten på -160 grader Celsius och övergår till gasform, det så kallade avkoket.

Om man tillåter avkoket att förbli ohanterat, skulle trycket inuti den kryogena tanken förr eller senare öka och få säkerhetsventilerna att frigöra tryck. Även om säkerhetsventilerna är konstruerade för att göra exakt det och därmed garantera en säker hantering, vill vi undvika något metansläpp i atmosfären. Våra kunder väljer normalt att använda LIN (flytande kväve) vid -196 grader för att kyla biomethanet och på så sätt undvika avkok.

LIN-kylningen medför kostnader, och därför föredrar vi att istället utnyttja avkoket genom att komprimera den gasformiga biomethanen och skicka den till det interna CBG-lagret, från vilket biomethanen kan användas för att tanka fordon med komprimerad fordonsgas också kallad CBG eller RNG (Compressed BioGas repsektive Renewable CNG). Denna lösning kan eftermonteras på nästan alla LBG-tankstationer och är mest meningsfull när stationen redan har ett CBG-tanksystem. Detta var fallet på den nya Air Liquide Skagerak LCBG-stationen i Gardermoen, Norge, där vi levererade Boil-off kompressorsystemet och CBG-lagret som en tilläggsmodul till tankstationen under förra hösten.

I vår Boil-off lösning kan vi välja rätt kompressortyp och storlek baserat på uppskattad efterfrågan, och i Gardermoen-fallet valde vi att bygga den med en mindre kompressorblock från BAUER. Den verkliga magin ligger dock i automationsintelligensen som vår automationsteam tillhandahåller.

”Om LBG-tankstationen inte redan har en CBG-utmatningslösning på plats, kanske beslutet att uppgradera med vår avkokslösning inte är lika självklart”, säger Johan Wideman, VD på Processkontroll Green Technology. ”I det fallet hjälper vi gärna dig att beräkna vinsterna med att installera en komplett avkokslösning och vilket CBG-utmatningspaket som behövs.

 
 

Aktuellt

Fler nyheter

Ny dekomprimeringsmodul till Biokraft Södertörn

November 2023
Processkontroll Green Technology har nyligen slutfört installationen och drifttagningen av en dekomprimeringsenhet för Biokraft, belägna i Södertörn.

Uppgradering av PLC-styrningen i Bussdepå

Oktober 2023
Vi är stolta över att den framgångsrika uppgraderingen av PLC-systemet och mjukvaran i Frihamnen Stockholm Bussdepå, en vital förnyelse som säkerställer toppmoderna lösningar för effektiv och pålitlig drift av en av Nordens största biogasbussdepåer.

Biogas – ett ljus i mörkret

Oktober 2023
Vi hjälpte Örebro kommun att piffa upp sin kryogena tank för flytande biogas med RGWB-belysning.

Stort uppgraderingsprojekt av mobila gasflak från annan tillverkare

September 2023
Nu har vi genomfört den första uppgraderingen inom ramen för ett långvarigt projekt på 120 mobila gasflak där vi genomför betydande uppgraderingar i samband med 10-årsrenoveringen åt Gasum.

Biogasbussdepå i Sarpsborg

Juni 2023
Vår toppmoderna kompressorstation levererar nu ren, fossilfri komprimerad biogas (CBG) till en flotta av cirka 40 biogasbussar via långsamfyllningsramper där bussarna tankas över natt.

Ny Biogas Tankstation Levererad till Lyse

April 2023
Vi på Processkontroll Green Technology är stolta över att ha levererat en ny CBG biogas tankstation till Norska Lyse i Stavanger regionen.