Gardermoen LBG boil-ff avkok bio-LNG

Tillbaka

Använd LBG boil-off istället för att kyla ner med LIN

Vi har byggt många LBG-tankstationer från grunden, ofta i samarbete med Chart Industries, Inc., såsom de nyligen driftsatta Gasum LCBG-stationer (flytande biogas och komprimerad biogas) i Ålesund och Luleå.

Vi har dock också utvecklat vår egen avkokskompressorlösning för att minska LIN-kostnaderna för att kyla LBG-tankarna. Även om de kryogena vakuumtankarna är otroligt välbyggda termosar, kommer det alltid att finnas lite flytande biomethan som värms upp över kokpunkten på -160 grader Celsius och övergår till gasform, det så kallade avkoket.

Om man tillåter avkoket att förbli ohanterat, skulle trycket inuti den kryogena tanken förr eller senare öka och få säkerhetsventilerna att frigöra tryck. Även om säkerhetsventilerna är konstruerade för att göra exakt det och därmed garantera en säker hantering, vill vi undvika något metansläpp i atmosfären. Våra kunder väljer normalt att använda LIN (flytande kväve) vid -196 grader för att kyla biomethanet och på så sätt undvika avkok.

LIN-kylningen medför kostnader, och därför föredrar vi att istället utnyttja avkoket genom att komprimera den gasformiga biomethanen och skicka den till det interna CBG-lagret, från vilket biomethanen kan användas för att tanka fordon med komprimerad fordonsgas också kallad CBG eller RNG (Compressed BioGas repsektive Renewable CNG). Denna lösning kan eftermonteras på nästan alla LBG-tankstationer och är mest meningsfull när stationen redan har ett CBG-tanksystem. Detta var fallet på den nya Air Liquide Skagerak LCBG-stationen i Gardermoen, Norge, där vi levererade Boil-off kompressorsystemet och CBG-lagret som en tilläggsmodul till tankstationen under förra hösten.

I vår Boil-off lösning kan vi välja rätt kompressortyp och storlek baserat på uppskattad efterfrågan, och i Gardermoen-fallet valde vi att bygga den med en mindre kompressorblock från BAUER. Den verkliga magin ligger dock i automationsintelligensen som vår automationsteam tillhandahåller.

”Om LBG-tankstationen inte redan har en CBG-utmatningslösning på plats, kanske beslutet att uppgradera med vår avkokslösning inte är lika självklart”, säger Johan Wideman, VD på Processkontroll Green Technology. ”I det fallet hjälper vi gärna dig att beräkna vinsterna med att installera en komplett avkokslösning och vilket CBG-utmatningspaket som behövs.

 
 

Aktuellt

Fler nyheter

Gasum LCBG-station för flytande och komprimerad biogas

https://www.youtube.com/watch?v=6h4WAa1baFI Januari 2024 Den senaste tiden har vi sett en betydande framsteg inom området för fossilfria tunga transporter, mycket tack vare att ledande aktörer som Scania och Volvo lanserat nya, starkare lastbilar som drivs med flytande biogas. Dessa fordon kan nu klara upp till 160 mil fulllastade – helt fossilfritt. Det är en utveckling som […]

Välkommen Bo Axelsson som ny VD

Januari 2024
Bo Axelsson tar över som VD för Processkontroll Green Technology för att ytterligare stärka vår position som Nordens ledande leverantör av tankstationer, infrastruktur och service för gröna energigaser.

Ett händelserikt 2023

December 2023
Processkontroll Green Technology avslutar ett framgångsrikt år präglat av utveckling och innovation. Trots utmaningar som avskaffad skattefrihet för biogas har vi levererat många biogasstationer och lanserat en ny kompressor, nått milstolpar med mobila biogasflak och stöttat industrin i övergången till fossilfria alternativ.

Tre nya biogastankstationer i Småland

December 2023
Vi är stolta över att presentera våra senaste projekt i samarbete med Småländska Bränslen. Genom etableringen av tre nya #CBG-stationer för komprimerad #biometan underlättar vi ytterligare för #fossilfria transporter i Småland.

Fossilfri cementproduktion hos Heidelberg Materials med biogas

November 2023
Under hösten har vi framgångsrikt installerat en skräddarsydd dekomprimeringsenhet för Heidelberg Materials i Oslo, vilket stöder deras strävan efter CO2-neutral cementproduktion genom användning av fossilfri biogas.

Ny dekomprimeringsmodul till Biokraft Södertörn

November 2023
Processkontroll Green Technology har nyligen slutfört installationen och drifttagningen av en dekomprimeringsenhet för Biokraft, belägna i Södertörn.